Presentation

“Money Shot”- Interior Perspective: Bar

Abstract:

Design to me is an extension of our lifestyle. It should cater to our human experience and allow us to thrive in our environment. Too many designs in the modern era have forgotten this, prioritising practicality over human wellbeing. I propose ‘The Lighthouse’, a sensory, high-end cocktail bar experience in the foyer space of the St James Theatre, Auckland City. This will be a place for anyone over the age of eighteen. Here, people can gather together to socialise and connect. Furthermore, this modern bar crossed with a series of light installations is designed to inspire and nurture the creative mind.

It’s vibrant, enchanting colour palette, glowing ambiance, reflective surfaces and light immersion makes for an unforgettable outing, any time of day. Featuring a unique cocktail drink catered to your taste, and interactive dance floor and tabletops, The Lighthouse allows you to interact with your environment while connecting with others. Stimulate the brain and energize the heart while you can enjoy a custom cocktail ‘in their name’.

To produce this design I experimented with surfaces, textures and the quality of light and shadow. Studying varies surface designs helps me developed my design further, especially the iterative model process.  This aided in my understanding of how to execute and capture colourful light in interesting ways. Some materials in this proposed design include polished dark grey slate, sheer fabric, fibre optic lights, LED strips, and stained glass. Combined, these materials and furnishings should create the perfect experience influenced by the 1920’s; the decade in which the St James Theatre was built. The Lighthouse Bar design is planned around the St James Theatre being re-stored.  Although it is quite the contrast in style of the classical Spanish renaissance, it picks at some of the colours used in the theatre itself. The repurposed theatre interior is imagined to be repainted – the same bright colours of red, pink, cyan blue and sapphire blue in the bar. New seating and stage lights can also transform the theatre, accompanying the immersive experience I’ve designed, creating a cohesive masterpiece.

Presentation

My Presentation PDF:
An Overview of my PDF Presentation

Video Script/Abstract Version 2

Spatial design should be an extension of our lifestyles. Centred around our experience, it should allow us to thrive in our environment. I propose ‘The Lighthouse’, a sensory, high-end cocktail bar experience in the foyer space of the St James Theatre, Auckland City. This will be a place for anyone over the age of eighteen lacking motivation or needing a physical and mental boost in their busy life. Here, people can gather together to socialise and connect.

Designed to inspire and nurture the creative mind with its vibrant, enchanting colour palette, glowing ambiance, reflective surfaces and light immersion makes for an unforgettable outing, any time of day. Stimulate the brain and energize the heart while you can enjoy a custom cocktail ‘in your name’. Featuring an interactive dance floor and tabletops, The Lighthouse allows you to interact with your environment and be immersed in a new world.

The bold and bright red and fuchsia pink colours used in my design creates warmth and intimacy. The colour red holds a lot of strength and passion. When paired with calming and refreshing blues, it makes a powerful combination which stimulates the mind and inspires creativity. Some materials in this proposed design include polished dark grey slate, sheer fabric, fibre optic lights, LED strips, and stained glass. Combined, these materials and furnishings should create the perfect experience influenced by the 1920’s; the decade in which the St James Theatre was built.

Polish Canadian visual artist Patryk Stasieczek captures image and space as an experience to be viewed as a photograph. Stasieczek was an important influence of my intervention concept as his vibrant light installations, his use of colour and his photographs show depth and provoke emotion, captivating those who view them.

The Lighthouse Bar design is planned around the St James Theatre being re-stored.  Although it is quite the contrast in style of the classical Spanish renaissance, it picks at some of the colours used in the theatre itself. The repurposed theatre interior is imagined to be repainted – the same bright colours as my bar design. The blend of the old and new would be magical.  A place to escape and feed the soul in the heart of Auckland City. The Lighthouse is more than a cocktail house, it acts as beacon for those in need of physical and emotional relief.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s